Een huis kopen in Spanje: hoe verloopt het aankoopproces?
Een woning kopen in Spanje is een bijzondere stap, maar ook een spannend proces waarop je maar beter goed voorbereid bent. In dit artikel kom je te weten hoe het aankoopproces er in Spanje uitziet, waaraan je je kan verwachten en welke valkuilen er op je pad kunnen komen. We helpen je met een gerust hart te investeren in je tweede verblijf.
Photo by Frank Peters on Adobe Stock
1. Reservatie van je Spaanse second home
Yes, je hebt het huis dat alle vakjes afvinkt gevonden! Dan bevestig je je keuze met het ondertekenen van een reservatie. Dat bevat:
- de bedrijfsgegevens van de projectontwikkelaar (bouwpromotor) of van de huidige eigenaar
- de beschrijving (en het adres) van het project en jouw specifieke pand
- het betalingsschema
- jouw gegevens als koper
- de aktedatum
Teken je het reservatiecontract en betaal je het bijbehorende reservatiebedrag (tussen €6.000 en €10.000), dan wordt je droomhuis of -appartement in Spanje niet meer te koop aangeboden.
Bij deze eerste stap duikt al meteen een eerste aandachtspunt op: het woord ‘reservatie’ klinkt vrijblijvend, maar het reservatiecontract is bindend. Ook het reservatiebedrag krijg je niet terug. Zet dus alleen je handtekening als je zeker bent van je aankoop. Het spreekwoord zegt niet voor niets ‘goed begonnen, is half gewonnen’ …
"Second Home Spanje vertelde ons welke de mogelijkheden én de valkuilen waren.”
- Tom & Annick
2. Afspraak bij de advocaat
Wanneer je in België vastgoed koopt, moet je langs bij de notaris. In Spanje heeft die andere verantwoordelijkheden. Voor het verlijden van de akte passeer je bij de notaris, maar een groot deel van de andere taken wordt in Spanje door een advocaat opgenomen. En hoewel je niet verplicht bent om er een in te schakelen, raden we het wel sterk aan.
Deze juridische expert voorkomt dat je later voor onaangename verrassingen komt te staan, door onder andere:
- de eigendomsrechten en bestemmingsplannen te onderzoeken
- na te gaan of er op het vastgoed openstaande schulden rusten (want als die er zijn, moet jij ze als nieuwe eigenaar betalen!)
- te achterhalen of er bouwinbreuken zijn
Wil je al juridisch advies vóór je alles in gang zet of wil je in contact gebracht worden met een gespecialiseerde advocaat, neem dan vrijblijvend contact op.
3. NIE-nummer aanvragen
Zonder NIE-nummer kom je er niet. NIE staat voor ‘Número de Identificación de Extranjero’, het is je fiscale identificatienummer in Spanje. Zonder kan je er geen vastgoed kopen, maar het is ook noodzakelijk als je een bankrekening wil openen of bepaalde grote aankopen wil doen, zoals een auto of grote huishoudtoestellen.
Vraag je NIE-nummer op tijd aan, want het kan tot enkele maanden duren voor je het hebt. En je wil niet dat het je aankoopproces (ondertekening van de akte) vertraagt, toch?
4. Verkoopovereenkomst ondertekenen
Zodra je advocaat (raadsman) klaar is met alle noodzakelijke onderzoeken en bevestigt dat je met deze woning de juiste keuze maakt, kan je de verkoopovereenkomst (de compromis) ondertekenen. Met dit juridisch bindende document koop je definitief je Spaanse appartement of huis.
Vanaf de ondertekening van de compromis beginnen de tussentijdse betalingen (de details daarover staan vermeld in de reservatie). Die schrijf je altijd via een derdenrekening over aan de projectontwikkelaar, zo kunnen wij ervoor zorgen dat je centen veilig zijn.
Handig: als erkend BIV-makelaar bezorgen wij je na elke betaling een bankgarantie. Zo ben je volledig beschermd.
5. Oplevering van je second home in Spanje
Gemiddeld een jaar nadat je de knoop hebt doorgehakt, is je nieuwbouw buitenverblijf in Spanje klaar (bij een bestaande woning gaat het natuurlijk sneller). In die periode zit je natuurlijk niet stil: je kan je uitleven met het uitkiezen van meubelen en decoratie, overweegt eventueel extra investeringen, zoals zonnepanelen, en regelt praktische zaken (bv. internetverbinding). Ook voor advies en gouden tips daarover kan je bij Second Home Spanje terecht.
En dan is het tijd voor de oplevering! Belangrijke aandachtspunten daarbij:
- De vereniging van mede-eigendom wordt opgericht en de bouwpromotor stelt een voorlopige syndicus aan. Tijdens de eerste algemene vergadering kan je als mede-eigenaar een andere syndicus voorstellen, mocht je dat willen. Daarvoor moet je dus even geduld oefenen.
- Architectenverklaring: de architect verklaart dat de woning conform de goedgekeurde plannen is gebouwd. Op basis hiervan kan je bij de gemeente een conformiteitsattest aanvragen voor jouw pand. Dat is noodzakelijk om de notariële akte op te maken.
- Tienjarige aansprakelijkheidsverzekering? Geen zorgen daarover. Alle bouwpromotoren met wie Second Home Spanje samenwerkt, hebben deze verplichte verzekering voor structurele gebreken.
- Nutsvoorzieningen: kijk na of water en elektriciteit correct aangesloten zijn, of laat dit door een professional checken. Kies je voor een woning van Second Home Spanje, dan hoef je ook hieraan niet zelf te denken.
- Inschrijving in het kadaster: de eerste uitnodiging tot betaling van de gemeentebelasting kan enkele jaren op zich laten wachten, sommige gemeenten hebben veel tijd nodig om alle nieuwe woningen administratief te verwerken.
Natuurlijk begeleidt je vaste contactpersoon van Second Home Spanje je bij dit alles. Als je dat wilt, nemen wij de oplevering zelfs van A tot Z van je over.
6. Ondertekening van de akte bij de notaris
Laten we je eigendom in Spanje officieel maken! Bij de notaris onderteken je de notariële koopakte en breng je de laatste betaling in orde, met een bankcheque of via je advocaat (raadsman).
Zodra je handtekening onder de akte staat, wordt jouw eigendom officieel ingeschreven in het landregister. Ook worden de contracten voor water en elektriciteit op jouw naam gezet.
Vanaf nu ben je écht de trotse eigenaar van het appartement of huis in Spanje.
7. Je krijgt de sleutels van je eigen thuis in Spanje!
Gefeliciteerd! Nu kan je Spaanse droom voor de volle 100% werkelijkheid worden.
Natuurlijk laten wij je niet zomaar los. We begeleiden je met hart en ziel vóór je een woning kiest, tijdens het aankoopproces en zelfs in de vele mooie jaren na je aankoop van een eigen stek in Spanje. Als erkend Belgisch makelaar doet Second Home Spanje meer dan jou een appartement of huis verkopen. We staan je bij in elke fase: van het moment waarop je je begint te informeren, tijdens het hele aankoopproces en – als je dat wil – nog jarenlang daarna.
We verwelkomen je graag binnenkort bij de Second Home Spanje-familie! En bij je familie kan je met elke vraag terecht, wees dus niet verlegen om ze ons te stellen. (Ook al is die familieband vandaag nog niet officieel 😉)