Je eigen woning in Spanje gekocht! En nu?

Eindelijk is het zover: je hebt dé droomplek gevonden, je second home in Spanje is een feit. Waaraan moet je nog allemaal denken om zorgeloos te kunnen genieten van la buena vida? Zonder de pretentie om volledig te zijn, verzamelen we hier enkele zaken waar je het best rekening mee houdt. Dit artikel brengt de radertjes in je brein aan het draaien als je een tweede verblijf in Spanje overweegt, of er zelfs al een hebt.

 

Je Spaanse woning verhuren? 

Wil je je woning in Spanje regelmatig verhuren? Verstandige keuze! In het hoogseizoen kan je voor een gemiddeld appartement tot 750 euro per week krijgen.

Dat gaat vlot via een van de internationale verhuursystemen (bv. airbnb) of via een persoonlijker én goedkoper platform als Huur in Spanje (beheerd door Second Home Spanje). Als je je woning op zo’n openbare website promoot en voor relatief korte periodes verhuurt, dan heb je in de meeste gevallen een verhuurlicentie nodig. De precieze verplichtingen verschillen per regio, onze juridische partner Confianz heeft deze verhuurregels overzichtelijk samengevat en kan je verder adviseren als je dat wil.

Zodra je officieel eigenaar bent, na het ondertekenen van de notariële koopakte dus, kan je zo’n verhuurlicentie aanvragen. Maakt je woning deel uit van een vereniging van mede-eigenaars? Check dan eerst of die niet besloten heeft om vakantieverhuur te verbieden. Verder heb je om te verhuren ook een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid en een conformiteitsattest nodig. 

Lees hier meer tips over verhuren

 

 

Breng je je Belgische wagen naar Spanje?

Ben je vaak in Spanje en wil je er het liefst je eigen auto hebben om boodschappen en uitstapjes te doen? Dan kan je je Belgische wagen officieel in Spanje invoeren. Zodra je meer dan 182 dagen per kalenderjaar in Spanje rondrijdt, is een Spaanse nummerplaat verplicht.

Hoe registreer je je Belgische auto in Spanje? Grosso modo zijn dit de stappen die je moet volgen:

  • Je auto persoonlijk aanmelden bij de Jefatura Provincial de Trafico, de verkeersdienst.
  • Technische controle bij de Inspección Técnica de Vehículos (ITV).
  • Je wagen inschrijven en verzekeren in Spanje. 
  • Je Spaanse nummerplaat op je auto vastschroeven, en rijden maar!

Als je dat wil, neemt Second Home Spanje dit karwei van je over.

 

Ziekteverzekering nodig als tweedeverblijver in Spanje? 

Met een Europese ziekteverzekeringskaart kan je terecht in de publieke ziekenhuizen in Spanje. Je Belgische mutualiteit betaalt dan de medische kosten voor de noodzakelijke verzorging. Zo’n Europese ziekteverzekeringskaart kan je gratis aanvragen bij je mutualiteit.

Wil je meer dan enkel noodzakelijke verzorging terugbetaald krijgen in Spanje, dan heb je een Spaanse ziekteverzekering nodig. Heb je die niet, dan zal je na de eerste noodzakelijke ingrepen naar België moeten voor verdere verzorging.

Denk je eraan om definitief naar Spanje te emigreren? Neem dan zeker vooraf contact op met je ziekteverzekering (mutualiteit). Zo val je op geen enkel moment ‘tussen twee stoelen’, maar blijf je verzekerd. Ook op dit vlak brengen wij je met veel plezier in contact met betrouwbare mensen die je het meest actuele, correcte advies kunnen geven. 

Welke vaste kosten en belastingen komen op je af?

Net als in België zal je voor je Spaanse woning naargelang je verbruik betalen voor water, elektriciteit en/of gas en internet. Wanneer je woning deel uitmaakt van een mede-eigendom, betaal je ook een bijdrage aan de vereniging van mede-eigenaars (syndicuskosten) voor het onderhoud en de verzekering van de gemeenschappelijke delen. Ook een opstalverzekering voor schade door o.a. brand of overstromingen heb je nodig.

Daarnaast rekent de de Spaanse fiscus je deze belastingen aan:

  • Gemeentebelasting (IBI of SUMA), een jaarlijks bedrag
  • Een retributie voor afvalophaling, de ‘basura’ genoemd (wat letterlijk ‘vuilnis’ betekent)
  • Belasting voor niet-inwoners op basis van de kadastrale waarde van de woning (niet-residentenbelasting), een jaarlijks bedrag 
  • Als je je woning in Spanje verhuurt: jaarlijkse belasting berekend op de kadastrale waarde van je eigendom

Al deze kosten variëren per Spaanse regio en zijn afgestemd op jouw specifieke woning. Reken op een jaarlijks totaal tussen de 1.500 en 2.500 euro.

In België hoef je geen extra belastingen te betalen voor je eigendom in Spanje, al moet je die wel aangeven bij de fiscus. Niks om je zorgen over te maken, maar weet dat je kadastraal inkomen (KI) zal stijgen en je mogelijk in een hogere belastingschaal kan terechtkomen (progressievoorbehoud). 

 

Je woning nog comfortabeler of duurzamer maken?

Nadat je goed gesetteld bent, merk je misschien dat je toch graag een pergola had gehad, of vliegenramen … Misschien wil je je Spaanse second home na enkele jaren duurzamer maken door er zonnepanelen of een warmtepomp te installeren? En wat dacht je van een buitenkeuken, zodat je nóg meer uit het Spaanse klimaat kunt halen? Of zoek je spullen om je woning in te richten, (buiten)meubilair, design, een airco? 

Weet ook dat er in Spanje een renovatieverplichting zit aan te komen: vermoedelijk tegen 2030 zal je Spaanse eigendom aan bepaalde ecologische normen moeten voldoen.

Neem gerust contact met ons op. In ons adressenboek staat dé betrouwbare installateur, winkelier of aannemer voor kleine en grote (verbouwings)werken. Wat je ook nodig hebt, wij kennen iemand die je met een correcte prijs-kwaliteitverhouding zal helpen. Of zoals Second Home Spanje-oprichter Christophe het zegt: “Een tweede verblijf in Spanje koop je om 100% te genieten. En dus blijven we je ook na je aankoop met plezier bijstaan. Je komt echt in een Second Home Spanje-familie terecht.”


Heb je na het lezen van dit artikel vragen over een van de aspecten die we hier aanhalen? Of borrelt er een andere bezorgdheid op? We helpen je graag verder. Of je nu net begint met je te informeren over een eigen woning in Spanje, nog maar pas een tweede verblijf kocht of dat jaren geleden al deed.

 

Stel ons gerust je vraag

Oók als je vraag is: ‘Kan je me een restaurant aanbevelen?’ of ‘Waar vind ik in Spanje américain préparé die smaakt zoals thuis?’ Geen vraag is te gek voor ons Spaanse team!

Bericht gepubliceerd op
08/05/2024 - 11:26

Terug naar het overzicht