Costa Blanca in de lente: 7 tips voor uitstapjes

Lente aan de Costa Blanca? Dat betekent terrasjesweer, terwijl de thermometer in België ‘s nachts nog onder nul zakt ... Zalig! Bovendien is het voorjaar de beste periode om de vele bezienswaardigheden te ontdekken, nu het nog net te fris is voor een dagje strand. Met deze tips voor uitstappen doorkruis je de Costa Blanca via schitterende, vaak verborgen parels. 

 

1. Culinaire verwennerij 

Wat te doen aan de Costa Blanca voor het te warm wordt om iets anders te eten dan watermeloen? De culinaire toer op gaan, natuurlijk, en van desayuno tot cena je smaakpapillen verwennen.

Beginnen doe je in Alicante, want daar serveren de chefs voor elk wat wils. Tapas à volonté, streekgerechten – vaak met vis en schaaldieren – en deskundig gemaakte lokale wijn. De leukste manier om jouw favoriete specialiteit te ontdekken, is volgens ons een gegidste culinaire stadswandeling.

Zin in een culinaire topervaring, mét Michelinsterren? Dan moet je naar Calpe, dat maar liefst 3 Michelin-genoteerde restaurants telt.

 

2. Officieel mooiste dorp van Spanje

Het idyllische dorp El Castell de Guadalest – kortweg Guadalest – is in zijn geheel een historisch monument en werd officieel uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Spanje. En laat net dát dorp op een boogscheut van de vele badplaatsen aan de Costa Blanca Noord liggen. 

Guadelest bevindt zich op een heuvel in een groene, bergachtige omgeving met dennen en fruitbomen. Het dorp ontstond al in de 13de eeuw in deze vruchtbare regio en werd omringd met een irrigatiesysteem dat een meer liet ontstaan. Vanaf het Castillo San José heb je daar een prachtig zicht op. Maar vergeet ook niet het centrum te verkennen, met zijn schattige steegjes en authentieke winkeltjes. Je bereikt het via een uit de rotsen gehouwen tunnel. 

Een ideale daguitstap vanuit Costa Blanca Noord: El Castell de Guadelest. Een ideale daguitstap vanuit Costa Blanca Noord: El Castell de Guadelest. Foto: Diego Delso.

 

3. Hangbrug met spectaculair uitzicht

Knoop je wandelschoenen stevig dicht, tijd voor een avontuurlijke lentewandeling. 

Bij het gemeentehuis van Relleu vertrekt een wandelroute van 9 kilometer die je langs de Pasarela de la Presa Relleu brengt. Die hangbrug van zo’n 450 meter lang kleeft tegen de rotsen op 20 tot 60 meter boven de grond. Niet voor doetjes, dus! Je loopt er boven de Amadorio-rivier en een van de oudste stuwmeren van Spanje, door een waardevol natuurgebied. 

Op drukke zomerdagen moet je reserveren om deze unieke oversteek te maken, op lentedagen geniet je in alle rust van het indrukwekkende panorama.  

 

4. Bloesems van de Costa Blanca

Lente in de Costa Blanca staat ook voor bloesems. En in de regio van Jalón praten we dan vooral over de bloeiende amandelbomen. Hier groeit namelijk hét onmisbare ingrediënt voor de zalig zoete turrón – Spaanse nougat – en de milde amandelolie die voor veel Spanjaarden bij hun dagelijkse lichaamsverzorging hoort. 

Volg deze lente dus eens een van de wandelroutes in de Vall de Pop. Of neem de fiets en combineer de amandelbloesems met de glooiende wijngaarden. Met wat geluk spot je onderweg ook nog enkele huiszwaluwen die in deze tijd van het jaar naar hier terugkeren uit het verre zuiden. 

Amandelbloesems fleuren in de lente de Costa Blanca op.Amandelbloesems fleuren in de lente de Costa Blanca op. Foto: Unsplash

 

5. Ambachtslieden in actie 

Al ooit eens een old school smid of glasblazer aan het werk gezien? Dat kan op de ambachtenmarkten in de omgeving van Llíber, die de vereniging Amata organiseert. Hier ontmoet je bij elk kraampje de maker in hoogsteigen persoon. Niks komt uit het buitenland of uit een massaproducerende fabriek. Indrukwekkend houtsnijwerk, kunstig keramiek … van tassen en juwelen tot decoratie voor bij je thuis: hier koop je alleen unieke, handgemaakte stukken van topkwaliteit. 

Fan van marktjes? Rij dan op zaterdag eens naar Jalón voor de wekelijkse antiek- en rommelmarkt die mensen uit de weidse omgeving naar het dorp lokt.


6. Met de catamaran op zee 

Vlak bij Dénia ligt het zeereservaat met de indrukwekkende naam Reserva Natural y Marina del Cabo San Antonio, een natuurgebied van grote ecologische waarde. Onder water leven hier dieren, planten en koralen die je nauwelijks elders tegenkomt, maar ook óp het water is dit reservaat van een bovennatuurlijke schoonheid. Stel je voor dat een walvis spot!

Onze tip voor de lente: plan een excursie met een catamaran of – als je in een avontuurlijke bui bent – een kajak. En kom in de zomer eens terug om te snorkelen en van dichterbij kennis te maken met het onderwaterleven.

Cabo de San Antonio, in het natuurreservaat bij Dénia.Cabo de San Antonio, in het natuurreservaat bij Dénia. Foto: Werner Wilmes
 

7. Weekendje Valencia met uitbundig straatfestival

Deze tip is vanaf de Costa Blanca iets verder rijden, maar voor een sterk staaltje werelderfgoed heb je dat wel over, toch? Las Fallas in Valencia is het grootste straatfestival van Spanje. Dit gigantische volksfeest viert de komst van de lente met enorme, tijdelijke beelden: de ‘fallas’ en veel, héél veel vuurwerk. 

Een once in a lifetime belevenis die je als Costa Blanca-bewoner niet aan je voorbij kan laten gaan. Maak er eens een weekendje van, waarin je het festival combineert met een bezoek aan de architecturale parels, uitgestrekte parken en toffe winkels die Valencia rijk is.


Bron: Visit Valencia


Laat die lente maar komen, de Costa Blanca telt bezienswaardigheden genoeg!

En krijg je zin om voor langere tijd naar Spanje te trekken? 

Ontdek woningen te koop aan de Costa Blanca

Bericht gepubliceerd op
15/02/2024 - 10:00

Terug naar het overzicht