Waar kan je walvissen spotten in Spanje?

Veel mensen weten dit misschien niet, maar in Spanje kan men degelijk walvissen spotten! In de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan worden regelmatig walvissen gezien die kort aan de kust komen en dus zichtbaar zijn vanaf het land. In de meeste gevallen zal je wel aan boord van een boot moeten gaan om walvissen in open water te kunnen spotten. Helaas spoelen er af en toe ook walvissen aan op strand, deze zijn jammer genoeg in de meeste gevallen overleden dan.

Ongeveer 30 verschillende soorten walvissen en potvissen bevinden zich nabij de Spaanse kust of in zee wat verder verwijderd van de kuststrook. Je kan ze spotten voor de kust van Catalonië, in Andalusië, langs de kust van de Atlantische Oceaan in Galicië, Cantabrië of Baskenland nabij de Balearen eilanden, in zee bij Comunidad Valenciana,  en natuurlijk ook bij de Canarische eilanden.

Ook potvissen kan je spotten. Deze bevinden zich vaak in het zuiden en komen voor langs de ganse kustlijn van Spanje. Vaak kan je ze samen met dolfijnen zien. De meeste walvissen zie je tijdens de wintermaanden en in de lente, vlak voordat ze andere waters gaan opzoeken.

Canarische Eilanden

De koude wateren van de Atlantische Oceaan mengen zich aan de Canarische Eilanden met de warmere wateren can de Oceanen uit het noorden, hierdoor komen bij deze eilanden archipel veel walvissen voor. De walvissen leven hier vaak het hele jaar door, maar ook walvissen die bezig zijn met hun trek naar andere wateren komen hier vaak voor.

Op Tenerife en La Palma heb je de meeste kans om een walvis te spotten. Hier worden dan ook geregeld excursies georganiseerd om walvissen te gaan spotten. Tijdens deze excursies kan je vaak ook dolfijnen en reuzeninktvissen te zien krijgen.

Middellandse Zee

Ook in de Middellandse Zee is het mogelijk om walvissen te spotten. Populaire plaatsen waar je geregeld deze dieren kan spotten zijn in Cabo de Palos en Cabo de Gata in Almeria. Potvissen komen hier vaak voor, maar ook walvissen komen vaak voor de kust van de Costa Brava zwemmen.

Cantabrische Zee

Voor de kust van Galicië, Asturië, Cantabrië en Baskenland kan je walvissen spotten dichtbij de kust. De diepte van de zee laat op deze punten toe dat de dieren zich kunnen laten zien.

 

Bron: Spanjeweetjes

Bericht gepubliceerd op
17/06/2020 - 00:00

Terug naar het overzicht