Vijf keer per dag eten is dik oké in Spanje.

In Spanje zeggen autoriteiten, specialisten en instellingen dat vijf keer eten per dag het gezondst is. In Spanje houden ze zich hier ook voornamelijk aan, ook als is dat niet voor iedereen mogelijk. Als je veel naar Spanje gaat of daar woont weet natuurlijk dat men in het zuiden een ander levensritme heeft en dat toont zich ook in de maaltijdmomenten en dagindeling wat betreft het eten.

Spanjaarden hebben op gebied van eten een zeer strak schema waarbij men zich probeert te houden aan het gezonde idee van vijf keer eten per dag. Dit gaat dan over het ontbijt (desayuno), de ochtendsnack (almuerzo), de middagmaaltijd/lunch (comida), de middagsnack (merienda) en als laatste het avondmaaltijd/diner (cena)

Eten in het huidige Spanje

Het levensritme is erg veranderd in Spanje, maar het middagmaal is nog altijd een zeer belangrijke gebeurtenis. Ook in de steden waar er fastfood restaurants aanwezig zijn gaan de mensen tussen de middag terug naar huis voor een goed middagmaal en tegelijkertijd kunnen zij genieten van hun siësta na het middageten om nadien terug te gaan werken.

Ontbijt (desayuno)

In Spanje wordt er zoals overal gestart met het “desayuno” wat het ontbijt is. Dit geeft niet voldoende energie om te overleven tot aan het middagmaal. Het ontbijt bestaat uit “café con leche”, koffie met melk en brood, toast of “churros”. Al worden de churros niet meer overal als ontbijt gegeten. Het ontbijt voor de kinderen ziet er ook vaak erg magertjes uit bestaande uit een warme drank zoals chocolademelk of warme melk en koekjes die daarin gedompeld worden. Het ontbijt wordt echter veer overgeslagen, de meesten ontbijten pas later rond 10 uur als ze al aan het werk zijn.

Lunch (comida)

De “comida” is het middagmaal en bestaat uit minstens 3 delen: een voorgerecht (primer plato), een hoofdgerecht (segundo plato) en een nagerecht (postre). Het voorgerecht is meestal een soep, een gerecht met eieren of een salade. Daarna komt het hoofdgerecht met vis of vlees en met aardappelen en daarna is er nog een nagerecht dat dikwijls een stuk fruit of een pudding is.

Veel werkende Spanjaarden eten vaak een “menu del día” in een nabijgelegen restaurant. Dit zijn meerdere gangen met alles inclusief en meestal met zeer gereduceerde prijzen.

Middagsnack (merienda)

Het avondmaal of “cena” wordt in de grote steden pas tussen 22 en 23 uur geserveerd, dus heeft men iets nodig tussen het middagmaal en het avondmaal om de dag door te komen. In de late namiddag, tussen 17 en 19 uur, is er de “merienda”, een lichte maaltijd of een snack. De tapabars lopen dan opnieuw vol tot ongeveer 20 uur.

Diner (cena)

Behalve als men buitenshuis eet is de avondmaaltijd lichter dan het middagmaal. Over het algemeen eet men tussen 21 en 22 uur het avondmaal. Voor de meeste Spanjaarden is de lunch (comida) belangrijker en wordt daar meer aandacht aan besteed. Het diner (cena) is vaak lichter en bestaat dit uit brood, soep, salades etc.

Dit is natuurlijk een algemene omschrijving van een dagindeling aan de hand van de vijf maaltijdmomenten maar over het algemeen vindt dit wel zo plaats. Uitzonderingen bestaan uiteraard, dat is dan afhankelijk van de regio waar men woont of verblijft en spelen ook de persoonlijke omstandigheden een rol.

Bron: Spanje Vandaag

Bericht gepubliceerd op
17/06/2020 - 00:00

Terug naar het overzicht