De zomer is alvast echt begonnen wat betreft de temperaturen in Spanje

Het is al enkele dagen goed aan het zomeren op sommige plaatsen in Spanje. Inwoners en bezoekers kunnen zich alvast opmaken voor de start van de zomer. Op zaterdag 1 juni is de meteorologische zomer begonnen maar de échte zomer begint pas op 21 juni om 17.54 uur.

Het astronomisch bepaalde “begin van de zomer” (verano) is de zomerzonnewende op 21 juni op het noordelijk halfrond en op 21 december op het zuidelijk halfrond. De zon gaat dan door het zomerpunt, bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en dat zorgt ervoor dat dat de langste dag is. De zomer eindigt met het begin van de herfst (otoño) op 23 september om 9.50 uur ‘s morgens op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond.

Om praktische redenen begint de meteorologische zomer vroeger, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.

Dat de zomer pas goed begonnen is eind mei en begin juni mag duidelijk zijn want op verscheidebe plaatsen in het land heeft men al enkele dagen te maken met voor deze tijd van het jaar extreem en bijzonder hoge temperaturen.

Temperaturen
Op zondag werd door de Spaanse weerdienst Aemet de hoogste temperatuur van Spanje vastgesteld in El Granado (Huelva) met 38,9 graden terwijl het in Badajoz (Extremadura) 38,4 graden werd en in Andújar (Jaén) 37,8 graden. In Tomares (Sevilla) bleef het kwik steken op 37,4 graden wat tevens ook de temperatuur was die op het vliegveld in Sevilla werd gemeten.

Natuurlijk werd niet iedereen met deze extreme temperaturen geconfronteerd, maar het werd wel stevig warm op sommige plaatsen. De hoogst gemeten temperaturen in de Comunidad Valenciana werden gemeten in de provincie Valencia waar het in Jalance op zondag 33,2 graden werd, in Ademuz 32,8 graden, Xativa 32,7 graden en in Ontinyent 31,6 graden.

Ook in Catalonië steeg het kwik flink tot zelfs 33,2 graden in Lerida, 32,8 graden in Artesa de Segre (Lerida) en 32,3 graden in Llimiana (Lerida). In de regio en provincie Murcia werden de hoogste temperaturen vastgesteld in Alhama de Murcia met 31,4 graden, Molina de Segura met 31,3 graden en Archena met 31,2 graden.

De terugkerende Britse voetbalfans konden op zaterdag al genieten van het warme weer in Madrid en ook op zondag werd het warm in de provincie Madrid. Zo werd het 35,4 graden in Arganda del Rey, 35,3 graden in Alcalá de Henares, 35 graden in San Sebastián de Los Reyes en 34,9 graden bij het vliegveld van Madrid-Barajas.

Deze week
Volgens de weerexperts zal de warme Afrikaanse luchtstroom die de hitte veroorzaakt langzaam gaan wegtrekken uit het warme Galicië, Extremadura en westen van Andalusië. De temperaturen langs de Middellandse Zeekust zullen nog wel erg hoog liggen waarbij deze op maandag zelfs nog iets kunnen stijgen ten opzichte van het voorbije weekend.

De Andalusische provincies Córdoba en Jaén hebben van de Aemet voor deze maandag een geel weeralarm gekregen vanwege de te verwachten extreem hoge temperaturen. Opletten dus!

Bron: Spanjevandaag

Bericht gepubliceerd op
17/06/2020 - 00:00

Terug naar het overzicht