El día de los enamorados, ook in Spanje wordt Valentijn met veel hartjes gevierd

Valentijnsdag is de dag waarop je je geliefde extra aandacht geeft. Je zet hem/haar eens stevig in de bloemetjes, cadeautjes of je geeft een bloemetje of een kaartje. Het verhaal achter Valentijn gaat echter een hele tijd terug. Wanneer Paus Gelasius I in 496 verkondigde dat 14 februari de dag van de Heilige Valentijn zou zijn, werd sindsdien Valentijnsdag altijd op 14 februari gevierd. Voor velen onder ons heeft deze liefdesdag nog steeds een extra betekenis.

Oorspronkelijk kon je op Valentijnsdag iemand anoniem de liefde verkondigen door bloemen, chocolade of cadeautjes te sturen zonder je naam erbij te vermelden. De ontvanger of ontvangster kon dan raden van wie het Valentijnje kwam, wat het natuurlijk extra spannend maakte.

Nu wordt de nadruk meer gelegd op het samenzijn onder geliefden en het geven van cadeautjes. Het is dus zeker commercieel geworden met de jaren. In de Verenigde Staten wordt de Valentijnsdag enorm commercieel uitgebuit, maar landen zoals Spanje, Nederland en België moet zeker niet onderdoen! Rond deze periode vind je in allerlei winkels Valentijnscadeautjes, reclame voor Valentijn, bloemen, …

Geschiedenis

In de achttiende eeuw werd geopperd dat het Valentijnsfeest op 14 februari in het leven werd geroepen om de oude Lupercalia, een Romeins (en wellicht nog ouder) vruchtbaarheidsfeest te vervangen. Dit feest werd op 15 februari gevierd ter ere van de vruchtbaarheidsgod Lupercus. Voor de romeinse bevolking was dit een enorm belangrijk feest. Het werd hoogstwaarschijnlijk gevierd in de buurt van de grotten waar Romelus en Remus, de stichters van Rome, waren opgevoed door wolven. Naargelang het verhaal werden de namen van ongehuwde jonge vrouwen in een kom gegooid. Ongehuwde mannen konden om de beurt een naam uit de kom trekken. Tijdens het vruchtbaarheidsfeest werden de twee jonge mensen die aan elkaar gekoppeld werden door de briefjes, elkaars levensgezel. Wanneer het Christendom opkwam in Europa, werd dit heidense feest dan ook verboden door de kerk en werd Lupercalia vervangen door de alombekende Valentijnsdag.

Spanje

In Spanje werd San Valentín in de twintigste eeuw ingevoerd. Het idee hierachter was om de verkoop van cadeautjes te stimuleren. Het gerucht gaat zelfs dat de bekende winkelketen in Spanje El Corte Ingles is begonnen met het invoeren van cadeautjes voor San Valentín om zo de verkopen, met succes, te stimuleren.

14 Februari is dus dé dag om je geliefde eens in de watten te leggen en aan te tonen dat je hem/haar waardeert en elkaar nog eens op die manier de liefde te verklaren.

FELIZ SAN VALENTIN!

Bron: Spanje Vandaag

Bericht gepubliceerd op
17/06/2020 - 00:00

Terug naar het overzicht